top of page

Press

Premis Nacional de Cultura 2024

002_PNC_©GuillemRoset.jpg
PNC2024

Watch the award ceremony

Watch it online by following this link.

News

Top influyentes de la semana

The New Barcelona Post 03/06/2024

«Raquel García-Tomás sigue ensanchando su lista de reconocimientos. La compositora ha sido galardonada con el Premi Nacional de Cultura por su "excelencia en la composición musical con una voz propia", fruto de una sólida formación y de una vocación innovadora contemporánea. El galardón, otorgado por el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts y entregado por el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ensalza a García-Tomás por haber alcanzado "el equilibrio entre la experimentación con el sonido y los recursos visuales". Siempre "sin perder la capacidad de emocionar a un público amplio", según un premio que también ha reconocido a la actriz Vicenta Ndongo, la cantante Mayte Martín, el ilustrador Conrad Roset y el espacio escénico itinerante Nilak.»

[VIEW FULL TEXT]

Raquel García-Tomás, Mayte Martín i Vicenta Ndongo, Premis Nacionals de Cultura

ara.cat | 30/05/2024

«Valents, innovadors i arrelats: amb aquests adjectius es podrien descriure els Premis Nacionals de Cultura 2024, que han reconegut la tasca de la compositora Raquel García-Tomás, la cantant Mayte Martín, l'actriu Vicenta Ndongo, l'il·lustrador Conrad Roset i l'espai escènic itinerant Nilak. […]  La compositora ha estat distingida "per la seva excel·lència en la composició musical amb una veu pròpia, fruit d'una sòlida formació i l'aptitud per a la innovació contemporània, que li permeten assolir l'equilibri entre l'experimentació amb el so i els recursos visuals sense perdre la capacitat d'emocionar un públic ampli". L'any passat va ser l'any de la consagració de García-Tomás gràcies sobretot a l'estrena de l'òpera Alexina B. al Gran Teatre del Liceu, tot i que la seva òpera anterior, Je suis narcissiste, ja havia demostrat per què és una de les més destacades compositores del país. I justament aquest divendres l'OBC estrena a L'Auditori Tres elegies per a baríton i orquestra, una peça composta conjuntament per García-Tomás, Joan Magrané i Octavi Rumbau. "Vull expressar públicament el meu compromís amb la cultura del país, però també amb els que no tenen els mateixos privilegis que tinc jo ara –ha dit García-Tomás–. Continua la roda que ha permès que una noia criada en el barri barceloní del Besòs pogués dedicar-se, contra tot pronòstic, al seu somni".»

[VIEW FULL TEXT]

Vicenta Ndongo, Raquel García-Tomás, Mayte Martín, Conrad Roset i Nilak, Premis Nacionals de Cultura 2024

El Nacional.cat | 30/05/2024

«Reivindicacions, emoció i diversitat s'han agafat la mà a la gala de lliurament dels premis, presentada per l'actriu Txe Arana i la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès. La primera en encetar els parlaments ha estat Vicenta Ndongo, que ha fet una dura crítica al racisme ambiental que ha viscut i a què ha hagut de fer front com a dona i actriu. "Era l'única afrodescendent de l'Institut del Teatre, vaig ser la primera a tot arreu, vaig ser pionera sense voler. No existia la paritat ni de dones ni de diversitat i no vaig tenir referents perquè no hi havia afrodescendents a Catalunya". El guardó li arriba per ser "un dels grans noms de l'escena catalana (..) i com a primera actriu catalana que ha aportat la naturalitat de la diversitat". També García-Tomàs ha denunciat que no hi havia cap escola de música al seu barri, i que estudiar música no va ser una possibilitat real durant molt de temps. Per tot això, ara la compositora, ja amb el privilegi de la feina feta i amb una enorme consciència de gènere i de classe, ha manifestat el seu gran compromís amb la cultura del país i amb els que no disposen de les mateixes facilitats que té ella.»

[VIEW FULL TEXT]

Mayte Martín, Vicenta Ndongo y Raquel García-Tomás, Premis Nacionals de Cultura 2024

La Vanguardia | 30/05/2024

«La compositora Raquel García-Tomás ha agradecido haber contado con aliados a lo largo de su carrera desde que quiso aprender a tocar el piano en el barrio barcelonés de Maresme, y ha remarcado que con este premio quiere expresar su “compromiso con la cultura del país y con aquellos que no tienen” los privilegios que ha logrado, ya sea visibilizando historias en los márgenes o propiciando la consolidación de equipos creativos que representen la diversidad real.»

[VIEW FULL TEXT]

Tots els Premis Nacionals de Cultura del 2024

Núvol El digital de Cultura | 30/05/2024

«La compositora Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984), distingida amb el Premi Cast@fiore 2023 dels Premis Núvol, ha viscut un any de reconeixement i consagració com a creadora amb l’estrena de l’òpera Alexina B. al Gran Teatre del Liceu. García-Tomás és la segona dona –i la primera catalana– a estrenar una obra pròpia al temple musical de la Rambla i el CoNCA li reconeix «l’excel·lència i la innovació en la composició musical, amb una veu pròpia fruit d’una sòlida formació».»

[VIEW FULL TEXT]

Ndongo, García-Tomás, Roset, Nilak i Martín, premis nacionals

El Punt Avui+ | 30/05/2024

«L’Aliança del Poblenou ha acollit aquest migdia l’acte de lliurament dels Premis Nacionals de Cultura […] Raquel García-Tomás (Barcelona, 1984), ha rebut el premi “per la seva excel·lència en la composició musical amb una veu pròpia, fruit d’una sòlida formació i l’aptitud per a la innovació contemporània que li permeten assolir l’equilibri entre l’experimentació amb el so i els recursos visuals sense perdre la capacitat d’emocionar un públic ampli”. “El 2023 ha estat l’any del reconeixement i la consagració de la compositora amb l’estrena de l’òpera Alexina B. al Gran Teatre del Liceu i de l’obra coral Les portes del món per a la Cantània a L’Auditori.”»

[VIEW FULL TEXT]

Mayte Martín, Raquel García-Tomás y Vicenta Ndongo, Premios Nacionales de Cultura de la Generalitat 2024

El País | 30/05/2024

«La compositora Raquel García-Tomàs ha sido premiada por su “excelencia en la composición musical” y cuya obra se ha interpretado en salas alrededor del mundo. La compositora se consagró el año pasado con la ópera Alexina B. en el Gran Teatre del Liceo y la obra coral Les portes del món en L’Auditori.»

[VIEW FULL TEXT]

Mayte Martín, Vicenta Ndongo i l'autor de Gris, Premis Nacionals de Cultura: consulta la llista

3cat | 30/05/2024

«Els Premis Nacionals de Cultura 2024 ja tenen noms i cognoms. Una vegada més, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts --l'organisme públic responsable de concedir aquests guardons-- ha decidit reconèixer professionals de disciplines artístiques diverses, des de la interpretació dramàtica i musical als videojocs, passant per la composició i els espais escènics itinerants. […]

També nascuda a Barcelona, Raquel García-Tomás destaca per la seva transversalitat, amb una combinació de composició musical i llenguatges tecnològics i audiovisuals.

El 2023 ha estat, per a ella, un any de reconeixement i consagració, amb l'estrena de l'òpera "Alexina B." al Gran Teatre del Liceu […] Durant la temporada 2024-2025, serà la compositora convidada del Palau de la Música Catalana.»

[VIEW FULL TEXT]

Premis Nacionals de Cultura 2024 – Telenotícies

bottom of page