top of page

installations

liquid:speeches
5 channels' audiovisual installation
 

Year: 2016 | Running Time: 09:17

 

Commissioned by Sampler Sèries – L'Auditori de Barcelona

 

Singer: Marta Valero

"La instal·lació liquid:speeches, de Raquel García-Tomás, és un fals documental sobre Kruppa Vänsk (interpretada per Marta Valero), una artista fictícia de procedència geogràfica desconeguda. Propera al moviment Fluxus, l'obra de Kruppa Vänsk comprèn nombroses disciplines artístiques, incloent-hi dansa, performance, poesia sonora, música, pintura, vídeo...

 

El documental —una entrevista amb l'artista seguida de liquid:speeches, la seva (fictícia) obra mestra— empra un idioma desconegut. Tot i així és possible desxifrar alguns elements: l'obsessió de l'artista pel número cinc, la importància simbòlica de l'aigua, la rellevància de la veu en el seu treball i el seu caràcter extravertit i histriònic. En liquid:speeches destaca l'ús de la veu i de les seves qualitats acústiques mitjançant construccions vocàliques no semàntiques en una experimentació formal pròpia de determinats moviments avantguardistes com el futurisme, el lletrisme o el dadaisme, en combinació amb la potent gestualitat del cos de l'artista, un cos parlant.

A més de construir aquesta identitat fictícia, mitjançant l'ús del format fals documental García-Tomás posa de manifest, amb una cuidada atenció a diversos codis cinematogràfics dels documentals de l'època —i certs tocs d'humor afegits que evidencien la seva falsedat—, el funcionament de determinades polítiques de la veritat en la imatge: la veritat es construeix, un documental no representa una veritat preexistent sinó que més aviat la produeix, i per tant, no és menys veritable un fals documental que un documental considerat com a autèntic. García-Tomás produeix una ficció, la documenta i la presenta com a veritable al mateix temps que qüestiona la seva veracitat, i ho fa mitjançant un retrat que remet a una sèrie de pràctiques artístiques que en nombroses ocasions han estat considerades com a bromes. Però ja ho diu el refrany, “entre broma y broma la verdad asoma.”

 

 

© Serafín Álvarez

liquid:speeches

stone:speeches no. 1 & 6

stone:speeches
audiovisual installation
 

Year: 2014 | Running Time: 10:34

 

Displayed at Es Baluard (Aljub), Palma de Mallorca.

(June - July 2014)

 

Singer: Maria Hinojosa

 

stone:speeches (2014) is an audio-visual installation commissioned by the ME_MMIX Festival and exhibited at Es Baluard Contemporary Art Museum (Palma de Mallorca) from the 25th June to the 14th July of 2014. This work belongs to the cycle of installations material:speeches, which began with the sound installation steel:speeches (2013).
stone:speeches is composed of seven brief pieces called speeches which common feature is a hidden textual material that could only be seen occasionally. The only information revealed of these latent texts is their punctuation; the rest is represented through a systematised alphabet formed by sounds.
Eventually, in the parts 4 and 6, we can listen to soprano Maria Hinojosa pronouncing some words from the veiled texts.

stone:speeches
steel:speeches
4 channels installation

 

Year: 2013 | Running Time: Loop

 

Displayed at Royal British Society of Sculptors, London. (March to April 2013)

 

steel:speeches is a work that was specially created for Rob Olins’ installations In Visible and House of Mirrors. It was exhibited from the 26th of March until the 26th of April 2013 at the Royal British Society of Sculptors in London.

Rob Olins’ installations consisted of two objects each, which challenged auditory perceptions by amplifying the sounds just on certain points of the space next to the sculpture.

steel:sppeches – Listener's simulation - Raquel García-Tomás
00:0000:00
steel:speeches
bottom of page